Artikel: Een Onuitsprekelijke Vertelbaarheid

Als onderdeel van een serie over theopoetica schreef Marius van Hoogstraten een artikel voor de website liberaalchristendom.nl. Lees hier het hele artikel.

Als het om God gaat, schieten alle woorden en verhalen te kort. De belofte van God is te onstuimig en veelduidig, God zelf te onbeschrijfelijk en onuitsprekelijk, om in een sluitend metafysisch systeem te grijpen. Dat hoeft ons echter niet tot stilte te manen, maar kan ons juist aanmoedigen tot vindingrijke welsprekendheid. In het licht van deze onmogelijkheid het ooit definitief te vatten wil theopoetica de lezer aanmoedigen zich het Heilige met een veelheid van verschillende vreemde, ongelofelijke, bekorende woorden en verhalen voor te stellen. Omdat over God nooit het laatste woord gesproken is, is er altijd meer te zeggen: elke creatieve religieuze uiting spoort weer volgende aan. De onuitsprekelijkheid van de Eeuwige leidt zo tot niet aflatende vertelbaarheid.

Een iets langere versie is ook verschenen in het Oktobernummer van VolZin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s