Leerhuissymposium: Vindingrijk Geloven

Een Leerhuissymposium voor Doe-Het-Zelf-Theologie
(Ars Bene Credendi)
Voor predikanten, kerkelijk werkers,
gemeenteleden en andere belangstellenden
17 juni 2022 | 10:00-18:30
Doopsgezinde Kerk Utrecht

De kunst van geloven (ars credendi) begint met de gewaarwording dat goede religie creatief en vindingrijk is. Puttend uit verschillende tradities, praktijken en verhalen bouwen we, bewust of onbewust, steeds aan nieuwe vormen en ontdekken we nieuwe inhouden. Vandaar het volgende voorstel: ‘laten we geloven beschouwen als kunst (ars),een inventieve bezigheid’.

In de klassieke retorica is de inventio de eerste stap in het vormen van een rede. De spreker zoekt naar ‘vindplaatsen,’ loci – thema’s, argumenten, ideeën – voor het gesprek met het publiek. Hij of zij ‘inventariseert’ allerlei materiaal uit de traditie of uit de cultuur, en brengt dat met elkaar in verbinding. Daardoor kan het onverwachte gebeuren en zal de in-ventie van betekenis en zin binnentreden om het geloven te bezielen.

Wat zouden, voor vindingrijk-gelovigen, vindplaatsen zijn die het geloven vorm, richting en leven geven? Een grote groep vrijwilligers, betrokken bij de leerstoel Inventieve Theologie aan het Doopsgezind Seminarium,heefthet handboek Vindingrijk Geloven samengesteld. Ze nodigen ze de lezer uit in hun merkwaardige grachtenpand Ars Bene Credendi.  Het staat er vol met voorraad- en boekenkasten gevuld met honderden mini-essays. De kamers en de trappen ontmoeten oude en nieuwe denkers elkaar. Bent u eenmaal binnen, dan dient u actief aan gesprekken, disputaties en voordrachten mee te doen. Later dit jaar komt het boek uit bij uitgeverij Skandalon, maar vandaag mogen we al een kijkje nemen, en gaan we zelf aan de slag.

——–

Programma (onder voorbehoud)
10:00 deuren open

10:30 Lezing: Ars Bene Credendi ofwel: hoe leren we weldadig te geloven? (Chris Doude van Troostwijk) – Discussie

12:30 Lunch

13:30 Workshops

Bijbellezen met de retorica in het achterhoofd

Bijbellezen met schilders in het achterhoofd 

Inventief denken met alledaagse banaliteit

18:30 ‘Surprise-apéro’ (einde)

——–

Kosten: € 20,- | aanmelding voor 13 juni onder m.m.van.hoogstraten@vu.nl

Organisatie: Chris Doude van Troostwijk, Marius van Hoogstraten

Voor actuele informatie, volg de website http://www.vrijzinnigetheologie.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s