
Vanuit de kerk werken mensen vanuit diverse richtingen aan herbergzamer samenleven in de stad. Maar vanuit welke beelden doen zij dit? Is de stad een ’lieve stad’ of een Nieuw-Gomorra? Vanuit welke inspiratie is de kerk present en wat heeft de stad daaraan? Hoe dringt de stadse cultuur de kerkmuren binnen en hoe dringt de kerk in woorden en daden door in het leven van de stad?
Op donderdag 23 januari organiseert de wisselleerstoel Vrijzinnige Theologie van het Doopsgezind Seminarium in samenwerking met uitgeverij Skandalon een boekpresentatie en gespreksmiddag De stad in de religie, religies in de stad. Doeners en denkers, ervaringsdeskundigen en beschouwers, worden geïnterviewd over de soms moeizame verhouding tussen spiritualiteit en stedelijk leven – de zaal reageert.
De volgende dag, vrijdag 24 januari, is er aan de VU een studiedag rondom hetzelfde thema, vanuit academisch-wetenschappelijk en multireligieus perspectief. Ook deze dag is openbaar toegankelijk, gelieve wel even van te voren aan te melden.
Aanleiding voor beide activiteiten is het verschijnen van De grote stad. Een bijbels perspectief van cultuurtheoloog Jacques Ellul bij uitgeverij Skandalon.
Beide activiteiten zijn afzonderlijk te bezoeken Toegang incl lunch en borrel is 8 euro (per dag). (rekeningnummer NL41 ABNA 0243 4938 78 o.v.v. religie en stad)
Aanmelding via conferentie@doopsgezind.nl
Over het boek De grote stad van Jacques Ellul
De grote stad (Sans Feu, ni lieu) is een internationale theologische klassieker uit 1970, vooral bekend als The Meaning of the City. Nu eindelijk in Nederlandse vertaling.
Ellul (theoloog en socioloog) ontdekt dat in de Bijbel de stad symbool staat voor rebellie tegen God: de mens kiest er zijn eigen systemen.
Ellul wijst erop dat onze stedelijke samenleving gedomineerd wordt door machten als geld en techniek; die bedreigen de door God bedoelde vrijheid. Ellul is toch hoopvol, want God kiest uiteindelijk een stad om in te wonen: ‘een nieuw Jeruzalem’.