Seminarium Sessies: Over tolerantie toen en nu

Nederlanders zeggen over zichzelf dat ze tolerant zijn. Er wordt dan bijvoorbeeld gewezen op een lange geschiedenis van verdraagzaamheid en respect voor minderheden. Maar in hoeverre mag de ander in Nederland ‘werkelijk zijn zoals die is?’ Denk maar eens aan de weigerambtenaar: mag die ‘er zijn zoals hij/zij is’? Of de winkelier die veroordeeld werd omdat hij op zondag per se zijn winkel wilde sluiten?

Het Doopsgezind Seminarium organiseert in het seizoen 2019-2020 een drie ‘sessies’, waarin  het begrip tolerantie vanuit verschillende invalshoeken (vanuit historisch, filosofisch en vredes-theologisch perspectief) wordt verkend. Wat betekent het als je zegt een ander te verdragen? Is tolerantie altijd positief, of is er ook sprake van macht en ongelijkheid? Welke prijs heeft tolerantie? De docenten zijn allemaal verbonden aan het Doopsgezind Seminarium. Zij zijn graag met u onderweg om de blik te scherpen en kennis te vermeerderen.

  • 29 en 30 november 2019 Alles in één: bestaansethiek en tolerantie bij Spinoza (prof.dr. Chris Doude van Troostwijk).
  • 17 en 18 januari 2020 Doopsgezinden en tolerantie – historische kaders (prof.dr. Mirjam van Veen).
  • 21 en 22 februari 2020 Tolerantie en vrede (prof.dr. Fernando Enns en dr. Christiane Karrer).

Opzet van de Seminarie sessies 
De opzet is steeds als volgt: op vrijdagavond ontvangst om 17.30 uur met aansluitend 18.00 uur diner, daarna sessie I. na het ontbijt op de zaterdagochtend sessie II, na de lunch gevolgd door sessie III. Het programma wordt om 16.00 uur afgesloten.

Kosten
De kosten van de Sessies bedragen €150,00 per persoon per bijeenkomst. Dat is het tarief voor de cursuskosten, een overnachting op een éénpersoonskamer, ontbijt, lunch, diner en koffie/thee en verblijfsbijdrage.

Aanmelden
Aanmelden kan via: vera.kok@ads.nl. U vraagt het inschrijfformulier aan, vult dit in en stuurt het terug. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Vera Kok; 020-6230914 of zie de website www.doopsgezind.nl

Locatie
De Seminarium Sessies vinden plaats in Mennorode Apeldoornseweg 185 8075 RJ Elspeet 0577-498111