Open Colleges 2021: Helen door breken?

Een kleine theologie voor een burn-out cultuur

The Ascension of Elijah. Painting by David Colijns

Open Colleges Leerstoel Inventieve Theologie door Chris Doude van Troostwijk

Doopsgezind Seminarie, Faculteit Theologie & Religie VU, Amsterdam
Luxembourg School of Religion & Society, Luxemburg

Zoom 01/03-08/10 juni 2021,

opgave: vera.kok@ads.nl

Van alle beschavingsziekten is de ‘burn-out’ ongetwijfeld de bekendste. Het Engelse begrip heeft oudere termen ruimschoots ingehaald. We zijn niet meer overwerkt, of uitgeblust of opgebrand: we zijn ‘burned-out’. Volgens de Duits-Koreaanse filosoof Byung-Chul Han leven we zelfs in een ‘burned-out society’, die lijdt aan een teveel aan positiviteit. Alles is mogelijk, en tegelijk is nooit iets af. Dat leidt tot een discrepantie tussen wat kan en wat zou moeten. En tot stress. Maar niet alleen individuen, onze gehele cultuur is verwikkeld in een proces van zelfuitputting. Op ecologisch niveau staan de zaken er slecht voor. De brandstoffen raken op, en hun opbranden bedreigt de mogelijkheid van menswaardig leven op aarde. Wat is hier de taak voor de theologie, meer precies voor een ‘inventieve theologie’ die een ars bene credendi beoogt?

Meer informatie:

Elia in de woestijn (1818 Washington Allston)
Museum of Fine Arts Boston (125,09 x 184,78 cm)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s